
Knallert på cykelsti: Hvor må du køre på Knallert 30 og Knallert 45?
Når du færdes på vejene med en knallert, er det vigtigt at kende reglerne for, hvor du må køre. Reglerne afhænger af knallerttypen – altså om det er en lille knallert (Knallert 30) eller en stor knallert (Knallert 45).
Her får du en klar oversigt over, hvor de forskellige typer knallerter må køre, så du undgår bøder og kører sikkert og lovligt. Er du i tvivl om din scooter eller knallert? Så læs vores indlæg om forskel på stor og lille knallert.
Knallert 30: Må køre på cykelstien
En Knallert 30, også kendt som en lille knallert, må køre på cykelstien ifølge dansk lovgivning. Dette skyldes, at Knallert 30 er designet til at køre med en maksimal hastighed på 30 km/t, hvilket gør den mere egnet til at køre på cykelstier sammen med cykler og el-løbehjul.
Trafikregler for Knallert 30 på cykelstien
- Hastighedsgrænse: Fartgrænsen på knallert 30 er 30 km/t. På cykelstien er det dog vigtigt at vise hensyn og justere hastigheden efter forholdene.
- Kørekort: Du skal have et knallertkørekort for at køre Knallert 30, hvis du er under 18 år. Er du over 18, kræves der ikke kørekort.
- Hjelmpåbud: Det er lovpligtigt at bære hjelm, uanset hvor du kører.
- Overhalingsregler: Du skal overhale med forsigtighed og overholde højre-vigepligten.
Knallert 30 er altså lovligt på cykelstien, men husk altid at være opmærksom på både cyklister og fodgængere, især i tættere byområder.
Knallert 45: Skal køre på vejen
En Knallert 45, også kaldet en stor knallert eller scooter, må ikke køre på cykelstien. Knallert 45 har en højere maksimal hastighed på 45 km/t, hvilket gør den uegnet og for hurtig til cykelstierne. I stedet skal Knallert 45 følge samme regler som biler og andre motorkøretøjer og køre på vejen.
Trafikregler for Knallert 45 på vejen
- Placering i trafikken: Knallert 45 skal følge vejens almindelige kørselsretning og benytte kørebanen. Den må ikke køre på fortov eller cykelsti.
- Kørekortkrav: For at køre Knallert 45 skal du have kørekort til stor knallert (kategori AM).
- Hastighedsbegrænsning: Den maksimale hastighed er 45 km/t, og det er vigtigt at tilpasse hastigheden efter trafikforholdene.
- Hjelmpåbud: Det er obligatorisk at bære hjelm.
Det er vigtigt at understrege, at hvis du kører Knallert 45 på cykelstien, risikerer du en bøde, da det betragtes som en overtrædelse af færdselsreglerne.
Hvorfor er reglerne forskellige for Knallert 30 og Knallert 45?
De forskellige færdselsregler er fastsat for at øge sikkerheden i trafikken. Reglerne dækker dog overvejende placering og hastighed. Når det kommer til at køre to på knallert eller kørsel uden hjelm, så er reglerne komplet identiske.
Knallert 30 passer bedre ind i cykeltrafikken på grund af dens lavere hastighed, mens Knallert 45 er bygget til at køre hurtigere og derfor kræver samme sikkerhedsforanstaltninger som andre køretøjer på vejen. Lovgivningen tager hensyn til både knallertkørernes og cyklisternes sikkerhed ved at adskille dem i trafikken.
Forsikring til knallert
Både lille knallert 30 og stor knallert 45 kræver en lovpligtig ansvarsforsikring. En ansvarsforsikring dækker skader, du måtte forårsage på andre personer eller deres ejendom i trafikken. Vil du finde en god forsikringsaftale, kan du få tre gratis tilbud her og vælge den løsning, der bedst opfylder dine behov.
Der kan være mange penge at spare ved at sammenligne forsikring til knallert eller scooterforsikring. Sørg derfor for at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud, hvis du vil have den billigst mulige forsikring.